Är E-ämnen verkligen så farliga?

Är E-ämnen verkligen så farliga?

Det finns mycket snack, myter och skrämselpropaganda som media målar upp om E-ämnen, men E-ämnen i sig behöver inte alltid vara så farliga som du får bild av.

Först och främst får du bara inse att medievärlden, kvällstidningar i synnerhet, skriver bara ihop saker för att sälja så många tidningar som möjligt. Det som är nyttigt ena dagen är livsfarligt den andre och så fortsätter det på det viset.

Vad är E-ämnen?
Kort och gott är E-ämnen tillsatser framtagna, på naturligt som konstgjort väg, för att förenkla användningen av vissa matvaror samt ge bättre hållbarhet.
Samtliga tillsatser är beprövade och godkända  för användning inom EU och övervakas ständigt, revideras och eventuellt ändras mot bakgrund av ny vetenskaplig forskning.
Huvudsyftet med E-ämnen är att ha en effekt på matvarorna och inte konsumenten.

Att vissa tillsatser är framtagna på konstgjord väg, ”kemikalier”, betyder inte att det är giftigare eller farligare än naturliga utan bara att det är framtagna på konstgjord väg. Många av de giftigaste ämnen vi känner till skapas naturlig i växter, svampar eller bakterier exempelvis. Dessutom är det lite lustig att tänka att ”kemikalier” är farliga då din kropp och allt omkring den är uppbyggd av just kemiska föreningar.

Samtliga tillsatser i matvaror måste finnas i innehållsförteckningen på varans förpackning vid namn eller E-nummer enligt lag. Är du någon gång fundersam eller nyfiken på vad E-numret är eller tillför, och det inte framgår tydligt, är vårt förslag att du enkelt slår upp det på Livsmedlesverkets E-nummertjänst. Du kommer bli förvånad på vad du hittar där.

Exempelvis superbäret blåbär som vi pratade om tidigare i somras, det innehåller 13 olika E-ämnen som alla är helt naturliga. Eller Askorbinsyra (E300) kan låta lite farligt eller giftigt, men det är helt vanlig C vitamin som du annars dricker till frukost i juiceform.

Exempel på några vanliga E-ämnen är konserveringsmedel, färgämnen, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, geleringsmedel, smaktillsatser och sötningsmedel.

Konserveringsmedlets uppgift är, som det låter, att se till att maten håller sig längre vilket kan vara fördelaktig vid transportsträckor samt att vi sällan hinner handla och laga maten dagligen. Likaså hänger färgämnena ihop med transportsträckorna i matlogistiksvärlden, man vill ju att maten skall hålla den ”rätta” fräscha färgen, annars köper inte vi som kund den. Numera kommer de flesta färgämnen från andra matvaror som exempelvis rödbeta som fräschar upp de rosa och/eller röda matvarorna.
Emuljeringsmedel tillförs i matvaror då den hjälper till att blanda ihop ingredienser som annars inte hade gått att blanda ihop, ett sådant exempel är olja och vatten. Till det lägger vi till stabiliseringsmedel så att ingredienserna stannar ihop och inte skiljer sig.
Förtjocknings- och geleringsmedlets uppgift är att se till att exempelvis sylter inte blir för rinniga. Sylt utan det skulle vara mer lik juice med fruktkött än det du idag har på gröten till frukost. Sen att vissa tillverkare fyller ut bär- och fruktmängden i sylt med förtjockningsmedel är en annan fråga.
Smaktillsatser är sällan märkta som E-nummer utan oftast utskrivna i ord. Som namnet avslöjar finns dessa för att stärka smaken och/eller doften av matvaran. Behöver inte vara värre än att du kryddar maten hemma för att uppnå just mer smak.
Avslutningsvis har vi sötningsmedel som även det avslöjar syftet med den tillsatsen. Denna mer ”omtalade” tillsats kommer vi prata mer om i nästa veckas inlägg!

Nu kanske du känner dig lite lugnare kring ovan fråga?! Som du förstår så finns regler och lagar att förhålla sig till och ingen matleverantör vill förgifta sin kund. Däremot finns det de som, lik kvällstidningarna, vill göra så mycket vinst som möjligt utan att alltid reflektera på kvalitén. Exempelvis när man späder ut matvaror med annat för att spara pengar på huvudingrediensen.
I det stora hela är det mest kring bebisar och småbarn du skall ha mest koll på E-ämnen som kamouflerade i nummer då vissa kan vara opassande, man kan tycka matvaran skall vara märkt med någon slags varning, men så är inte alltid fallet!

Några tips kring E-ämnen/tillsatser:

  • Leta efter näring istället för att vara rädd för E-ämnen i produkter.
  • Välj rena råvaror, gärna närodlade och lokala, alternativ kolla efter frysta-, torkade- eller vakuumförpackade matvaror (då de oftast inte har konserveringsmedel eller färgämnen i sig).
  • Använd dig av Livsmedelsverkets E-nummer tjänst när du är osäker